Καστέλλια Φωκίδας - Kastellia Fokidas

Σημεία Ενδιαφέροντος

Το Χάνι του Ζαγκανά και το Παλιοκαστέλλι

Το λεγόμενο "Παλιοκαστέλλι" αποτελούσε για τους παλιούς το καλοκαιρινό θέρετρο του χωριού. Η τοποθεσία αυτη βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα "Καστέλλια" (μετά την έξοδο του χωριού από την πλατεία που βρισκόταν κοντά το κοινοτικό γραφείο) στην πλαγιά της Γκίωνας μέσα σε πυκνή βλάστηση γεμάτη έλατα, δροσιά, γάργαρα νερά και ειδυλλιακά τοπία. Εκεί μπορεί να πάει κάποιος για μονοημερη εκδρομή από το χωριό εφοδιασμένος με λίγα τρόφιμα και να ξαποστάσει κάτω από την πυκνή βλάστηση, "ρουφώντας" όλες τις μυρωδιές της φύσης.

Συνεχίζοντας την ανάβαση στη Γκιώνα, μετά το "Παλιοκαστέλλι" (για 2 περίπου επιπλέον χιλιόμετρα), προτείνουμε να σταματήσετε στο πάντα φιλόξενο "Χάνι του Ζαγγανά". Πρόκειται για ένα Χάνι πραγματικά μέσα στα έλατα, το οποίο προσφέρει πανέμορφη θέα, δροσιά κάτω από τα αγέρωχα πλατάνια του και ένα πλήθος πεντανόστιμων εδαισμάτων και ψητών. Υπεύθυνος στο "Χάνι του Ζαγκανά" είναι ο Γιώργος Χαλατσάς.

Τοποθεσία Λογγιές

Εάν πάλι δε διαθέτετε μεταφορικό μέσο και το "Παλιοκαστέλλι" ή το "Χάνι του Ζαγγανά" σας φαίνονται μακρυά για έναν περίπατο, τότε μπορείτε κάλλιστα να σταματήσετε λίγο πιο πριν (περίπου 3 χιλόμετρα από το χωριό) στην τοποθεσία "Λογγιές". Η όλη διαδρομή προς τα εκεί γίνεται μέσα από ένα πανέμορφο φαράγγι.

Θα καταλάβετε ότι φτάσαστε στην τοποθεσία αυτή μιας και στο σημείο αυτό θα δείτε ένα τεράστιο πλάτανο ακριβώς στη μέση του δρόμου κάνοντάς τον έτσι να τον "αγκαλιάζει".

Ο Δένδρος του Λάσπα

Ο δένδρος του Λάσπα θα σας υποδεχθεί όπως μπαίνετε στο χωριό από την περιφερειακή είσοδο ερχόμενοι από το Μπράλλο.

Η ονομασία προέρχεται απο το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη του χωραφιού και αποτελούσε μοναδικό σημείο αναφοράς για τους παλαιότερους και σημείο συνάντησης προς Λειβαδάρι, Παλιόκαστερο και Παζαροράχη.

Στα χωριά μας, το "δένδρο" σηματοδοτούσε συνήθως τρόπους και συνήθειες της καθημερινότητας. Οι μουριές για παράδειγμα ήταν αναπόσπαστο σημείο της διαδικασίας του αρμαθιασματος, όπου κάτω απο τον πλούσιο ίσκιο τους ο καπνός περνιόταν στο σπάγγο της αρμάθας για να ξεραθεί κι έτσι κάθε σπίτι που ασχολιόταν με τον καπνό, είχε τουλάχιστον μια μεγάλη μουριά (σκαμνιά). Επίσης, οι χλωρές φλούδες απο τα κλαδιά των μουριών χρησίμευαν για το δέσιμο της αρμάθας πάνω στο "καπνόξυλο" προς αποξήρανση, ενώ μουριές (ή σκαμνιές) υπήρχαν και στο Παλιοκαστέλλι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες ηλικιωμένων συγχωριανών μας, οι πρόγονοί μας ασχολούνταν με την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Στα αμπέλια συναντούσες πολλές συκιές με ωραία μικρά άσπρα σύκα. Στους μύλους υπήρχαν θεόρατα πλατάνια που έπαιρναν δύναμη απο τα τρεχούμενα νερά του μύλου, ενώ στο κοιμητήριο του χωριού όρθωναν συμβολικά το παράστημα τους περήφανα κυπαρίσσια δίνοντας απο μακρυά το στίγμα ιερότητας χώρου.

Τοποθεσία Αγίου Νικολάου

Για έναν όμορφο και σύντομο περίπατο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα σύνορα του χωριού (προς την κατεύθυνση του Μπράλλου) κάνοντας μια στάση στον "Αγιο Νικόλαο". Ακριβώς απέναντι θα βρείτε και μια παιδική χαρά στην οποία μπορούν να ξεδώσουν τα παιδιά σας.

Το Χάνι της Γραβιάς

2 χιλιόμετρα έξω από τα "Καστέλλια" (με κατεύθυνση προς τη Γραβιά) βρίσκεται το ξακουστό "Χάνι της Γραβιάς" του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Τα τελευταία χρόνια έγινε μια εξαιρετική προσπάθεια αναπαράστασης της τοποθεσίας όπως αυτή ήταν το 1821.

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Vagonetto)

Η περιοχή του Παρνασσού και της Γκιώνας είναι πολύ πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Αυτό έχει και τα θετικά του στοιχεία τα οποία κυρίως εναπόκεινται στην ανάπτυξη της οικονομικής ευρωστίας της περιοχής αλλά και τα αρνητικά του μιας και για χάρη της εξόρυξης καταστρέφεται το βουνό και η φύση. Πάντως πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το "Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας" ή αλλιώς "Vagonetto" το οποίο αποτελεί ένα μουσείο εκθεμάτων και πηγή εκμάθησης γεωλογικών θεμάτων. Το πάρκο βρίσκεται έξω από το χωρίο με κατεύθυνση την Αμφισσα, μετά τη Γραβιά. Απλώς ακολουθείστε τις πινακίδες...

Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα του πάρκου η οποία βρίσκεται στη τοποθεσία http://www.vagonetto.gr.

Μονή Παναγιάς Δαμάστας

Φεύγοντας από το χωριό και κατευθυνόμενοι προς Λαμία, σε 16 περίπου χιλιόμετρα θα βρείτε τη διαστάυρωση η οποία οδηγεί στη γνωστή "Μονή Δαμάστας". Μετά από μια μικρή ανάβαση στο όρος "Καλλίδρομο", ξεπροβάλει αγέροχη μέσα στα έλατα η μονή.

Όταν φτάσετε εκεί μπορείτε εκτός της επίσκεψής σας στο μοναστήρι να απολαύσετε μια υπέροχη θέα όλου του κάμπου της Λαμίας ο οποίος απλώνεται στα πόδια σας σα χαλί.

Παρνασσός - Χιονοδρομικό Κέντρο - Αράχωβα

Δεν υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μη γνωρίζει τον αγέρωχο Παρνασσό και το Χιονοδρομικό του Κέντρο. Ο Παρνασσός όμως εκτός από τις χειμερινές απολαύσεις που προσφέρει μέσω του χιονοδρομικού του κέντρου (το οποίο απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το χωριό), είναι εξίσου (αν όχι πιο πολύ για ορισμένους) πανέμορφος το καλοκαίρι. Μια στάση στη γραφική Αράχωβα για καφέ κάτω από τη δροσιά που προσφέρουν οι μουριές της πλατείας δίνουν στο ταξιδιώτη το κουράγιο και την επιθυμία να συνεχίσει την περιήγησή του.

Εαν είστε φανατικός οπαδός των χειμερινών σπορ (σκι, snowboard, κ.α.), τότε σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να δείτε το χάρτη με τις πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Δελφοί

Μετά την Αράχωβα κατευθυνθείτε στους μαγευτικούς Δελφούς της αρχαιότητας. Θα μείνετε με κομμένη την ανάσα από την ομορφιά, ησυχία και "μαγεία" του τόπου αυτού, του "ομφαλού της γης".

Γαλαξίδι

Συνεχίζοντας από τους Δελφούς και κατεβαίνοντας το βουνό (ή μπορείτε κατευθείαν από τα "Καστέλλια" να κατευθυνθείτε μέσω του "51" προς Αμφισσα και Ιτέα/Γαλαξίδι) σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το γραφικό Γαλαξίδι και να κάνετε βόλτα στα στενά του, να κάνετε μπάνιο στις παρακείμενες παραλίες και να απολαύσετε ένα γευστικότατο γεύμα.

Ράλλυ Ακρόπολις

Κάθε χρόνο, αρχές καλοκαιριού, διργανώνεται το παγκόσμιας φήμης "Ράλλυ Ακρόπολις" (το οποίο καλείται πρόσφατα και "Ράλλυ Ελλάδας"). Τα "Καστέλλια" βρίσκονται στο επίκεντρο του Ράλλυ μιας και οι ειδικές διαδρομές γίνονται στα γύρω βουνά (σε απόσταση πολύ λίγων χιλιομέτρων από το χωριό). Μάλιστα τα παλιά τα χρόνια η διαδρομή προς το "Παλιοκαστέλλι" και το "Χάνι του Ζαγκανά" αποτελούσε ειδική διαδρομή μέχρι που ασφαλτοστρώθηκε. Επίσης, πρόσφατα, στην τοποθεσία "Λογγιές" είχε οργανωθεί χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα του Ράλλυ.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Κο Κώστα Στοφόρο για τη φωτογραφία του δένδρου του Λάσπα, καθώς και τον κ. Δημήτρη Βέλλιο, την Κα.Έφη Κυριαζή, την Κα. Ζέτα Κυριαζή και την Κα. Έφη Κοντολάτη για τις εξιστορήσεις τους οι οποίες συμπεριλήφθησαν στην παράγραφο του δένδρου αυτού στην παρούσα σελίδα του kastellia.gr