Καστέλλια Φωκίδας - Kastellia Fokidas

Το χωριό μας

Τοποθεσία

Τα Καστέλλια είναι ένα ημιορεινό χωριό το οποίο ανήκει στο Νομό Φωκίδας, υπάγεται στο Δήμο Δελφών και απέχει περίπου 194 χιλιόμετρα Δυτικά της Αθήνας.

Όντας κοντά στα σύνορα του Νομού Φωκίδας με το Νομό Φθιώτιδας, τα Καστέλλια απέχουν ίση περίπου απόσταση από τις δύο πρωτεύουσες των Νομών αυτών, την Αμφισσα (35 χιλιόμετρα) και τη Λαμία (40 χιλιόμετρα) αντίστοιχα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση 37.468 στρεμμάτων.

Τα Καστέλλια αποτελούν το Κέντρο της Αρχαίας Δωρίδος και βρίσκονται στο κέντρο της Δωρικής Τετραπολης της Μητρόπολης των Δωριέων (Κυτινίου - Ερινεού - Βόϊου και Πίνδου ή Ακύφαντος). Για περισσότερες λεπτομέρειες της ιστορίας του χωριού μας, σας παραπέμπουμε στη σελίδα Ιστορίας της Δικτυακής μας Πύλης.

Ενώ, αν αναρωτιέστε με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να έρθει στα Καστέλλια τότε σας παραπέμπουμε στη σελίδα Πρόσβαση και Διαμονή της Δικτυακής μας Πύλης.

Περιήγηση στο χωριό μας από δορυφόρο

Μέσω του πιο κάτω διαδραστικού χάρτη, δίνουμε την ευκαιρία στον επισκέπτη του kastellia.gr να περιηγηθεί εικονικά στο χωριό μας "από ψηλά", συνδυάζοντας έτσι τις εικόνες του χωριού με την τοποθεσία.

Επιλέγoντας (κάνοντας κλικ σε αυτό) το κόκκινο σημείο που επιθυμείτε θα βλέπετε κάθε φορά πληροφορίες σχετικά με το επιλεγμένο σημείο καθώς και φωτογραφία αυτού. Για μεγένθυνση της φωτογραφίας, απλώς κάνετε κλικ σε αυτή.

Δυο λόγια και για τη χρήση του διαδραστικού αυτού χάρτη σε περίπτωση που δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει τέτοιου είδους χάρτες. Μπορείτε να εμβαθύνετε (zoom in) στο χάρτη, είτε χρησιμοποιώντας το "+" κουμπί (και το "-" για απομάκτρυνση /zoom out/ αντίστοιχα), είτε κάνοντας διπλό κλικ στο κομμάτι του χάρτη που επιθυμείτε. Aλλος τρόπος για να κάνετε zoom είναι από την μπάρα μεταξύ του "+"και του "-", την οποία "πιάνοντάς την με το ποντίκι" αν κινηθείτε πάνω-κάτω, πραγματοποιείτε zoom in και out. Παράλληλα, μπορείτε να κινείστε δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω στο χάρτη, είτε με τα βέλη πλοήγησης στο πάνω αριστερά τμήμα του, είτε απλώς κάνοντας κλικ σε ένα σημείο του χάρτη και κρατώντας πατημένο το κουμπί του ποντικιού ("πιάνοντας δηλαδή το χάρτη") να κινείστε στην κατεύθυνση που θέλετε.

Για το σύνολο των εικόνων, καθώς επίσης ήχων και βίντεο, του χωριού μας, σας παραπέμπουμε στη σελίδα Εικόνες και Ήχοι.

Δημογραφικά Στοιχεία

Έτος Πληθυσμός Σχόλια
1889* 755 98 στο Χλωμό
1920* 1025 91 στο Χλωμό
1928 1066
1940 1078
1951 874
1961 827
1971 779
1981 770
1991 779
2001 689

'*': Στη χρονολογία αυτή η τοποθεσία "Χλωμός" των Καστελλίων αποτελούσε ξεχωριστό χωριό

Δημογραφικά στοιχεία

Γραφική απεικόνιση των δημογραφικών στοιχείων των Καστελλίων