Καστέλλια Φωκίδας - Kastellia Fokidas

Οδηγίες Πρόσβασης από Νότια Ελλάδα

Παίρνετε την Εθνική Οδό "Αθηνών - Λαμίας (Θεσσαλονίκης)" με κατεύθυνση "Λαμία" ("Θεσσαλονίκη"). Περνώντας τη λίμνη "Υλίκη" φθάνετε στο "Κάστρο". Εκεί μπορείτε είτε να συνεχίσετε στην Εθνική, είτε να βγείτε στο "Κάστρο" και να πάρετε το δρόμο προς "Ορχομενό". Η δεύτερη επιλογή είναι λίγο πιο πολύπλοκη στο να ακολουθήσετε τις οδηγίες, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο γιατί σας οδηγεί ανάμεσα σε γραφικά χωριά στα οποία μπορείτε να σταματήσετε για να απολαύσετε τη δροσιά των πλατανιών στην πλατεία τους και τα γάργαρα νερά των πηγών τους. Μπορείτε να συναναστραφείτε με τους ζεστούς, καλοσυνάτους και φιλικούς κατοίκους τους, να πιείτε ένα τσιπουράκι στην υγειά τους και να γευτείτε τις μυρωδιές και τον καθαρό αέρα της φύσης.

Στην πρώτη περίπτωση ακολουθείτε το δρόμο της Εθνικής Οδού, περνάτε τον "Αγ. Κωνσταντίνο", τα "Καμμένα Βούρλα" και αμέσως μετά τις "Θερμοπύλες" θα δείτε μια ταμπέλα (στροφή αριστερά) για "Αμφισσα" ("Πάτρα"), την οποία και ακολουθείτε. Ο δρόμος αυτός σας ανεβάζει στη ράχη του όρους "Καλλίδρομου" και όταν αρχίζει πλέον η κατηφόρα θα περάσετε το χωρίο "Μπράλος". Αφού περάσετε το "Μπράλο" θα δείτε ταμπέλα για τα "Καστέλλια". Φτάσατε!

Στη δεύτερη περίπτωση, όπως είπαμε, βγαίνετε στο "Κάστρο" με κατεύθυνση προς "Ορχομενό". Περνάτε έξω από τον "Ορχομενό" (εκτός αν θέλετε να απολαύσετε νόστιμα εδέσματα του φούρνου στην πλατεία οπότε και θα προτείναμε να μπείτε μέσα) και κατόπιν συναντάτε στο δρόμο έξω από τη "Λιβαδεία" διαστάυρωση η οποία σας οδηγεί αριστερά προς τη "Λιβαδειά" και δεξιά προς "Αταλάντη". Εσείς ακολουθείτε το δρόμο προς "Αταλάντη" (δεξιά). Περνάτε την "Αγ. Παρασκευή" και συναντάτε μια νέα διασταύρωση στην οποία ο δρόμος συνεχίζει ευθεία για "Αταλάντη". Εσείς όμως πάτε αριστερά. Συναντάτε την ένδοξη "Χαιρώνεια" με τον καμαρωτό Λέοντα και κατόπιν την "Κάτω Τιθορέα". Συνεχίζετε όλο ευθεία. Θα βρείτε μπροστά σας την κωμόπολη της "Αμφίκλειας" ("Δαδί" για τους ντόπιους). Μετά συναντάτε μια νέα διασταύρωση στην οποία αναγράφεται "Πολύδροσος (Σουβάλα)" αριστερά και "Μπράλος", "Λαμία" ευθεία. Μπορείτε κάλλιστα να πάτε ευθεία όπου θα οδηγηθείτε μέσω ενός νέου κομματιού δρόμου απ' ευθείας λίγο πρίν το "Μπράλο" αποφεύγοντας να περάσετε από τα επιμέρους χωριά, αφού στο τέλος του δρόμου κάνετε αριστερά και συναντάτε μετά απο λίγο τα "Καστέλλια". Εμείς όμως θα σας προτείναμε να κατευθυνθείτε προς "Πολύδροσο (Σουβάλα για τους ντόπιους)" κάνοντας αριστερά. Στη "Σουβάλα" προτείνουμε να πάρετε αγνό, φρέσκο και μοσχομυριστό ψωμάκι από τον φούρνο που θα βρείτε λίγο μετά την Πυροσβεστική και να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Επόμενο χωριό η "Λιλαία (Κάτω Αγόριανη)" όπου στο τέλος του χωριού μπορείτε να σταματήσετε για λίγο και να απολαύσετε τη δροσιά των δέντρων στη λιμνούλα δεξιά του δρόμου. Συνεχίζοντας, θα βρείτε τη "Μαριολάτα". Θα σας κάνει εντύπωση το γεγονός πως τα σπίτια σε αυτό το χωριό λες και κρέμονται αριστερά και δεξιά της μεγάλης ευθείας που διέρχεται από το μέσο του χωριού. Μετά τη "Μαριολάτα", η ένδοξη και ξακουστή "Γραβιά" με το "Χάνι" της και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Χωριό γειτονικό των "Καστελλίων", η "Γραβιά" αποτελεί το κεφαλοχώρι ενώ αποτελούσε επίσης και την προτεύουσα του ομώνυμου Δήμου (πριν τον Καλλικράτη). Αφού μπείτε στο χωριό κάντε δεξιά στην πρώτη ταμπέλα που θα βρείτε ("Αμφισσα, Λαμία") και κατόπιν αφού περάσετε την Αστυνομία κάνετε δεξιά στην επόμενη ("Λαμία"). Περνάτε το σχολείο και το γήπεδο της "Γραβιάς" στο αριστερό σας χέρι και συναντάτε ταμπέλα "Καστέλλια" αριστερά που σας οδηγεί στο χωριό. Φτάσατε!

Καλή σας διαμονή!

Πρόσβαση & Διαμονή