Καστέλλια Φωκίδας - Kastellia Fokidas

Δημοσιεύματα στην Καθημερινή και την Ελευθεροτυπία για τον εμπρησμό της οικίας του κ. Στέφανου Κόλλια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Eκαναν στάχτη το σπίτι ακτιβιστή

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι της Φωκίδας μετά την είδηση της δεύτερης -και αυτή τη φορά επιτυχημένης- απόπειρας εμπρησμού της οικίας του γνωστού ακτιβιστή, μέλους της Κίνησης για την Προάσπιση του Περιβάλλοντος της Γκιώνας, κ. Στέφανου Κόλλια. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Καλοσκοπής Φωκίδας, που βρίσκεται στις πλαγιές της Γκιώνας, ο εμπρησμός σημειώθηκε χθες τα χαράματα και η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Κάτοικος που έτυχε να περνά από το σημείο εκείνη την ώρα, ειδοποίησε την Πυροσβεστική αλλά και τους συγχωριανούς του, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και έτσι αποφεύχθηκε η επέκταση της πυρκαγιάς στα γύρω σπίτια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξε απόπειρα ληστείας, παρά μόνο σπάσιμο παραθύρου και εμπρησμός. Ευτυχώς, πάντως, δεν υπήρξαν θύματα, καθώς ο κ. Κόλλιας τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι άγνωστοι είχαν επιχειρήσει να κάψουν το σπίτι του Στέφανου Κόλλια και πριν από περίπου τρεις μήνες. Η απόπειρα εμπρησμού είχε αποδοθεί από τα μέλη της Κίνησης σε εκείνους που «ενοχλούνται» από τις κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του ορεινού όγκου από τη λειτουργία των μεταλλείων. Η Κίνηση αντιδρά στο γεγονός ότι οι επιφανειακές εξορυκτικές δραστηριότητες των μεταλλευτικών εταιρειών της περιοχής έχουν μετατρέψει προστατευόμενες περιοχές Νατούρα σε σεληνιακά τοπία. Τους ίδιους «ενόχους» «βλέπουν» και στο χθεσινό συμβάν. Οπως άλλωστε καταγγέλλουν, το προηγούμενο Σάββατο, 28 Μαρτίου, η Πρωτοβουλία των κατοίκων των γύρω χωριών είχε πραγματοποιήσει συνέλευση, κατά την οποία αποφασίστηκε νέος γύρος κινητοποιήσεων.

Σύνδεσμος άρθρου: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_31/03/2009_309437


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Τρομο-εμπρησμός στο βουνό του βωξίτη

«Για ασύδοτη τρομοκρατία των μπράβων» κάνουν λόγο οι λιγοστοί κάτοικοι της Καλοσκοπής Γραβιάς Φωκίδας. Για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα τρίμηνο, καταγγέλλουν, έβαλαν φωτιά στο σπίτι δραστήριου μέλους της συντονιστικής «Κίνησης για τη σωτηρία της Γκιώνας», ο οποίος αγωνίζεται ενάντια στην ασυδοσία δύο εταιρειών, που εκμεταλλεύονται τα μεταλλεία βωξίτη της περιοχής.

 

Το σπίτι του 37χρονου Στέφανου Κόλλια κάηκε δύο φορές -προχθές ολοσχερώς- αλλά ευτυχώς ο ίδιος γλίτωσε απ' τη φωτιά, επειδή βρισκόταν στην Αθήνα, για λόγους υγείας.

Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στα Ιλίσια, πριν από περίπου 2,5 χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση. Αφησε τη δουλειά του ως μεταφραστής στην Αθήνα και το εξωτερικό κι αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό του πατέρα του, ως νέος αγρότης. Η Καλοσκοπή είναι χτισμένη στις πλαγιές της Γκιώνας κι έχει περίπου 20 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και το καλοκαίρι γύρω στους 1.000.

Η «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» υποστηρίζει ότι ο αγώνας του Στέφανου Κόλλια από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων έγινε αιτία ώστε κάποιοι να θέλουν να του κλείσουν το στόμα. Στις 26 Δεκεμβρίου 2008 ξέσπασε η 1η φωτιά στο σπίτι του. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης με ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ο τελευταίος είχε απαντήσει ότι ερευνάται τυχόν συνάφεια του εμπρησμού με τη συμμετοχή του κ. Κόλλια στην Κίνηση προάσπισης του περιβάλλοντος.

Σήμερα, το σπίτι του, όπως λέει ο Στέφανος Κόλλιας, θυμίζει Σαράγεβο. Δεν έχει πού να μείνει στο χωριό, αν και θεωρεί την αλληλεγγύη των κατοίκων δεδομένη. Η φωτιά, που ξέσπασε γύρω στις 3.30 τη νύχτα της Δευτέρας, το κατέστρεψε ολοσχερώς. Ενας κάτοικος, που είδε τις φλόγες να το τυλίγουν, ξύπνησε όλο το χωριό και ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Οι κάτοικοι επιχείρησαν να σώσουν όχι μόνο το σπιτάκι του κ. Κόλλια αλλά και τα κοντινά. Ο κίνδυνος να καούν ήταν παραπάνω από υπαρκτός, αφού υπάρχουν δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού στις αυλές.

«Η Γκιώνα είναι ένα από τα πλέον ταλαιπωρημένα βουνά της Ευρώπης», λέει ο ίδιος. «Εχουμε την ατυχία το βουνό να έχει πλούσιο απόθεμα βωξίτη εξαιρετικής ποιότητας και η αυθαιρεσία να κυριαρχεί σε όλο της το μεγαλείο. Οι περιβαλλοντικοί όροι απ' τις εταιρείες δεν τηρούνται και η Γκιώνα παραμένει φαλακρό βουνό. Ηδη είναι υπαρκτές οι επιπτώσεις στα νερά, στην υδρολογική λεκάνη».

«Για πρωτοφανή εκδήλωση τρομοκράτησης και εκδικητικότητας» και «τραμπουκικές επιθέσεις» μιλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ζητούν άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, αποζημίωση του Στ. Κόλλια ως θύματος τρομοκρατικής ενέργειας, αποτελεσματική προστασία της Γκιώνας. Τονίζουν, δε, ότι θα στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του σπιτιού του, με χρήματα και προσωπική εργασία.

Την Κυριακή γύρω στις 11 το πρωί οι κάτοικοι θα συγκεντρωθούν στην Καλοσκοπή και καλούν κόσμο απ' τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, ει δυνατόν κι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Όλα τα νέα