Καστέλλια Φωκίδας - Kastellia Fokidas

Οι εραστές της πρέφας - Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 14/08/2008

Ακολουθεί δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (στις 14/08/2008) για το χωριό μας και συγκεκριμένα για το παιχνίδι της πρέφας:

Οι εραστές της πρέφας

Στα Καστέλλια Φωκίδας έχουν ραντεβού οι «γκραν μετρ» του παιχνιδιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Αράπογλου garapoglou@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Πρέφα
«Σήμερα δεν ξέρουν να παίζουν πρέφα όπως παλιά. Όλοι είναι παίκτες του γλυκού νερού. Μόνο οι παλιοί, κάθε μέρα μαζεύονται και παίζουν με τις ώρες, περνάει η ώρα και το ευχαριστιόμαστε. Αυτό που έχει σημασία είναι η καλή παρέα και όχι ποιος είναι καλύτερος».

O κ. Νίκος Παπανικολάου είναι ο ιδιοκτήτης του καφενείου στα Καστέλλια, ενός ορεινού χωριού της Φωκίδας, περίπου 35 χιλιόμετρα από την ¶μφισσα. Το καφενείο του είναι το στέκι των ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού. Όπως αναφέρει, μαζεύονται κάθε μέρα στην αυλή του, στήνουν τα τραπεζάκια και απολαμβάνουν το καφεδάκι τους κάτω από τη σκιά των δέντρων. Ωστόσο, η αγαπημένη τους διασκέδαση είναι η πρέφα, το γνωστό παιχνίδι με την τράπουλα, αφού, όπως λένε, μπορούν να παίζουν ατελείωτες παρτίδες από το πρωί ώς το βράδυ. Η αγάπη τους για την πρέφα είναι γνωστή

ΗΜΕΡΙΔΑ
Οι ατελείωτες παρτίδες στο καφενείο του χωριού έδωσαν την ιδέα για τη διοργάνωση «Ημερίδα Πρέφας»

και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που γέννησε την ιδέα στους πολιτιστικούς συλλόγους του χωριού να δώσουν μια συνέχεια στη μακρόχρονη αυτή παράδοση. Έτσι, το καφενείο του κ. Παπανικολάου θα φιλοξενήσει το Σάββατο 16 Αυγούστου, τη 2η «Ημερίδα Πρέφας», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου του χωριού «Τα Καστέλλια». «Έρχονται και από άλλα χωριά και παίζουν όλοι μαζί. Ο νικητής παίρνει ένα συμβολικό βραβείο, αλλά περισσότερη σημασία έχει η συμμετοχή. Μας αρέσει να έρχεται κόσμος, να παρακολουθεί τις παρτίδες και να υπάρχει ευχάριστη ατμόσφαιρα», λέει στα ΝΕΑ ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος, όπως παραδέχεται, παρ΄ όλο που ξέρει πολύ καλά όλα τα είδη παιχνιδιών με την τράπουλα, ο ίδιος προτιμά να μην παίρνει μέρος στον διαγωνισμό. «Μου αρέσει περισσότερο να τους χαζεύω», σημειώνει.

Παράδοση

Μαρία Καρακλιούμη
Τα Καστέλλια έχουν μακρά παράδοση στην πρέφα. Είναι ένα παιχνίδι που, όπως τονίζουν οι κάτοικοι, τους αρέσει πολύ και παίζεται στο χωριό εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, υπάρχουν και ορισμένες διηγήσεις, που έχουν «περάσει» στη διάρκεια των χρόνων ως τοπικοί μύθοι. Ένας από αυτούς υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο της Κατοχής, μια ομάδα κατοίκων είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς και επρόκειτο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τότε, λέει ο μύθος, ζήτησαν ως τελευταία τους επιθυμία, να τους επιτραπεί να παίξουν μια παρτίδα πρέφα. Η παρτίδα κράτησε μια ολόκληρη μέρα και τελικά, οι κατακτητές τούς χάρισαν τη ζωή! «Αρέσει πολύ στους κατοίκους του χωριού η πρέφα. Ειδικά τα καλοκαίρια, όταν μαζεύονται και όσοι δεν μένουν μόνιμα εκεί και έρχονται για διακοπές, το καφενείο γεμίζει κόσμο και δημιουργείται μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Η πρέφα είναι ένα ιδιαίτερα ευφυές παιχνίδι με την τράπουλα. Ελπίζουμε το Φεστιβάλ Πρέφας να γίνει θεσμός, να διατηρηθεί και να διαδοθεί αυτή η παράδοση», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, η οποία κατάγεται από τα Καστέλλια και πέρσι ήταν από τους διοργανωτές του πρώτου πρωταθλήματος πρέφας στο χωριό.

Θέλει ατού για γερές μπάζες

Πρέφα
Η ΠΡΕΦΑ προέρχεται από τη Ρωσία και είναι παιχνίδι που αρχικά παιζόταν με χρήματα. Παίζεται με 3 παίκτες και 32 φύλλα, δηλαδή από το 7 και πάνω. Κάθε παίκτης έχει από δέκα φύλλα, ενώ περισσεύουν δύο. Αυτά θα τα πάρει ο πρώτος παίκτης και με τη σειρά του θα πετάξει στο τραπέζι δύο φύλλα που δεν του χρειάζονται, τα οποία θα μείνουν κρυφά για το υπόλοιπο της παρτίδας. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μαζέψει ο παίκτης όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μπάζες.

Η σειρά των χαρτιών είναι 7, 8, 9, 10, J, Q, Κ, Α, με τον ¶σο να είναι το πιο δυνατό χαρτί, ενώ η σειρά δυναμικότητας στο χρώμα είναι Μπαστούνια, Σπαθιά, Καρά, Κούπες. Ο πρώτος παίκτης κάνει την αγορά, δηλαδή ορίζει πόσες μπάζες θα κερδίσει και ποιο είδος φύλλου θα είναι το ατού, το κορυφαίο, δηλαδή, χαρτί.

Κάθε παίκτης είναι υποχρεωμένος ανεξάρτητα από το φύλλο του να ακολουθήσει την ιεραρχία των χρωμάτων, αλλιώς είναι αναγκασμένος να πάει πάσο. Όταν κάποιος πετάξει ένα χρώμα στο τραπέζι, οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να πετάξουν ένα φύλλο στο αντίστοιχο χρώμα. Την μπάζα θα την πάρει ο παίκτης με το μεγαλύτερο φύλλο. Αν κάποιος παίκτης δεν έχει φύλλο σε αυτό το χρώμα, τότε θα πρέπει να πετάξει ένα οποιοδήποτε ατού, ώστε να πάρει την μπάζα. Αν κάποιος άλλος παίκτης πετάξει μεγαλύτερο ατού, τότε παίρνει την μπάζα εκείνος.

Και συνεργασίες

Σε περίπτωση που ο παίκτης δεν έχει ούτε ατού, τότε πετάει ένα φύλλο οποιουδήποτε άλλου χρώματος και σταματά από τη διεκδίκηση της μπάζας. Το παιχνίδι χρειάζεται ευφυΐα και πολλές φορές συνεργασία, καθώς ακόμα και σε περίπτωση που ο παίκτης δεν έχει τη δυνατότητα να κερδίσει, πρέπει να εμποδίσει τον αντίπαλό του να πάρει μεγάλες μπάζες. Νικητής είναι ο παίκτης που στο τέλος του παιχνιδιού έχει κερδίσει τους περισσότερους πόντους.

Σχετικό Link: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=81656

Όλα τα νέα