Καστέλλια Φωκίδας - Kastellia Fokidas

Green light granted for the ancient theater of Delphi

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ         
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

¶μφισσα, 26 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Πράσινο φώς για το Αρχαίο Θέατρο Δελφών από το Κ.Α.Σ.»

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) η μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών και έτσι ανοίγει ο δρόμος ένταξής του στο ΕΣΠΑ.

    Η μελέτη ύψους 100.000¤ περίπου είχε χρηματοδοτηθεί από το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», πρόεδρος του οποίου είναι ο τ. Υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος. Τα χρήματα της μελέτης προς το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ήταν δωρεά των Αφων Τούλας και Θεοδώρας Ανδριοπούλου.

    Στις αρχές Σεπτέμβρη έγινε στους Δελφούς και η γενική συνέλευση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» που συμμετείχα περίπου 500 μέλη, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Το Αρχαίο Θέατρο Δελφών είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, παγκοσμίου φήμης.

    Η προμελέτη βασίστηκε σε επεξεργασία και επιστημονική έρευνα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Στόχος της μελέτης είναι η αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου και η συγκράτησή του με επιχωματώσεις, καθώς και η συμπλήρωση κλιμάκων στις κερκίδες που σώζονται. Θα διατηρηθούν οι ιστορικές βλάβες που υπέστη το μνημείο κατά την διάρκεια των αιώνων, χωρίς να προστεθούν εδώλια παρά μόνο όπου είναι απαραίτητο, όπως στα ακραία σημεία των κερκίδων για να μην ολισθαίνουν.

Η Αντιπεριφερειάρχης


Παναγιώτα Γαζή

All the news