Καιρός

Γιορτάζουν

Χρονογράφημα

Ερευνώντας τον εαυτό μου (Συγγραφέας: Ιωάννης Ν. Παπανικολάου)

Ο Ηράκλειτος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους προσωκρατικούς φιλοσόφους, δεν μαθήτευσε σε κανέναν δάσκαλο, αλλά είπε πως ερεύνησε τον εαυτό του κι έμαθε τα πάντα. Τα περισσότερα θεία πράγματα, έλεγε, μας διαφεύγουν και δεν τα γνωρίζουμε, εξαιτίας της απιστίας μας.

Ο Σωκράτης μίλησε επίσης για μια δύναμη που κυριαρχούσε στην σκέψη του και τον οδηγούσε στη διατύπωση των συλλογισμών του που την αποκαλούσε δαιμόνιο.

Δεν μου κάνει λοιπόν εντύπωση το γεγονός ότι ακούς από αγραμμάτους ανθρώπους πράγματα με τεράστιο περιεχόμενο. Αντιθέτως διαβάζεις καλογραμμένα κείμενα από «μορφωμένους» ανθρώπους που σε τέρπουν από λογοτεχνικής απόψεως, χωρίς κανένα ηθικό περιεχόμενο.

Με το συλλογισμό μου αυτό δεν θέλω να στραφώ εναντίον της πραγματικής μορφώσεως των ανθρώπων αλλά θέλω να τονίσω αυτό που πίστευαν κατά την αρχαιότητα οι πρόγονοί μας ότι «η επιστήμη χωριζομένη της αρετής πανουργία φαίνεται».

Με αυτούς τους συλλογισμούς αφήνω τη σκέψη μου να οδηγηθεί στα πρώτα είκοσι τρία χρόνια της ζωής μου, που έζησα στο χωριό με αμόρφωτους γονείς και συγχωριανούς, που τα λόγια τους είχαν μεγάλο ηθικό περιεχόμενο.

Θυμάμαι την μάνα μου που με συμβούλευε για τη γυναίκα που θα παντρευτώ, λέγοντας μου, παιδί μου, «Τα χίλια παν στα ανάθεμα και ο κακαειδής απομένει» δηλαδή τα λεφτά φεύγουν, η όμορφη γυναίκα από καλό σπίτι και καλή ανατροφή απομένει και σου χαρίζει ευτυχία και καλούς απογόνους.

Είχε βαθειά πίστη στο θεό και στις βασικές αρχές της κοινωνίας μας. Πάντοτε μέχρι το θάνατό της είχε μαζί της την εικόνα του Αγίου Νικολάου και στις δύσκολες στιγμές ζητούσε τη βοήθειά του. Την ώρα του θανάτου της η εικόνα έπεσε από το κρεβάτι της και σκύβοντας να την πάρει ξεψύχησε.

Στη μάνα μου, όπως σε κάθε γυναίκα, άρεσε το κουτσομπολιό οπότε ο πατέρας μου την διέκοπτε και της έλεγε να κοιτάς το σπίτι σου και άσε τους άλλους.

Τον πατέρα μου «οι προοδευτικοί» τον θεωρούσαν φασίστα και ρατσιστή. Εγώ όμως θυμάμαι ότι μια μέρα με ένα μέτρο χιόνι μάζεψε 20 περίπου γύφτους με τα μωρά και τα ζώα τους στο σπίτι μας και τους προσέφερε κατάλυμα για να μην πεθάνουν από την παγωνιά. Άρα αυτό που μετράει δεν είναι τα λόγια αλλά οι πράξεις μας.

Αυτό δεν το εφάρμοζαν μόνο οι γονείς μου αλλά οι περισσότεροι συγχωριανοί μου. Σήμερα με την Πανεπιστημιακή μόρφωση τα πάντα αμφισβητούνται και η επίπλαστη μόρφωση μας οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς όχι μόνο εμάς αλλά και την πατρίδα.

Δεν φταίει η μόρφωση αλλά η διαμόρφωση του χαρακτήρα μας που στηρίζεται σε κακές αρχές που παραμορφώνουν τους φακούς της ψυχής και τελικά μας οδηγούν στο δρόμο της κακίας αντί στης αρετής.-

Ιωάννης Ν. Παπανικολάου

Από το βιβλίο μου «ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ»

Ανθολόγιο Χρονογραφημάτων