Καιρός

Γιορτάζουν

Χρονογράφημα

Συνοικία Αγίου Νικολάου (Συγγραφέας: Γ. Αγιοργιώτη (Από Καστελλιώτικα Νέα))

Χλωμός, Μερμυγκιάρι, Αϊ-Γιώργης - Μπαρούκα, Μακραΐικα και Λυκόρραχα: Σμάρια σπιτιών φυτρωμένα και ξαναφυτρωμένα από εποχή σε εποχή, εστίες δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζωγράφισαν τις σύνθετες μορφές των καιρών και γέννησαν τους ανθρώπους της πατρικής γης.

Μα να ξάφνου, όπως έρχονται εκείνα τα γεγονότα που σημαίνουν κι αφήνουν τα σημάδια τους, εκεί κοντά στο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, κοντά στο έλεος του Θεού, φύτρωσαν δύο και τρία και πέντε σύγχρονα σπίτια. Γέννα φανέρωμα δυνατή. Πέσαν τα μάτια πάνω της, περνώντας και ξανά περνώντας το φιδωτό δρόμο, περπατητές και διαβάτες, στάθηκαν χτυπημένοι απ’ την εντύπωση της νέας ζωής και φώναξαν κι άλλους φίλους και γνωστούς.
-Έλα να δεις.
Σπίτια πανέμορφα, πέτρινα σπίτια με σύγχρονες στέγες και ύφος, μ’ ανοιχτά παράθυρα που κοιτούν την ποταμιά με τα πλατάνια και πέρα τα βουνά με τις καλλίγραμμες ρουμελιώτικες ράχες και περήφανες κορφές, περιτριγυρισμένα με μεγάλους περιφραγμένους χώρους και παραπάνω άλλα περιφραγμένα οικόπεδα, έτοιμα να ξεκινήσουν το καινούργιο κόσμημα του τόπου μας. Και το σημαντικό του νέου εποικισμού, οι νέοι θαυμαστές του χωριού μας, αυτού που πραγματοποίησαν, που υλοποίησαν το θαυμασμό τους με θαυμαστά σπίτια – κοσμήματα.

Καλοδεχούμενοι είναι και τους καλωσορίζουμε με αληθινά ζεστή καρδιά και ευχόμαστε να βρεθούν κι άλλοι κι άλλοι μιμητές τους, για να ξαναλάμψει άλλη μια φορά ξανανιωμένο το αίμα μας.

Καλορίζικη λοιπόν να’ ναι η καινούργια συνοικία του χωριού μας, για να γιομίσει πιστούς η λεβεντογένα γης μας.

Ανθολόγιο Χρονογραφημάτων