Καιρός

Γιορτάζουν

Νέα - Εκδηλώσεις

29/11/2009, Χριστουγεννιάτικες Καστελλιώτικες συνταγές

Μαγειρεύοντας Καστελλιώτικα
Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, είναι στο χωριό μας ο μπακλαβάς. Η κυρία Παναγιώτα Πέτρου μας δίνει τη συνταγή και τα μυστικά για να κάνουμε τις μέρες των γιορτών πιο γλυκές:

Μπακλαβάς

Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
½ κιλό βούτυρο
Μερικά ξεφλουδισμένα αμύγδαλα (ένα για κάθε κομμάτι)

Για τη γέμιση
1 κιλό καρύδια
½ ποτήρι κρασιού ζάχαρη
Τρίμα από τέσσερις φρυγανιές
Κανέλλα
Γαρύφαλλο
Μοσχοκάρυδο

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
2 βανίλιες
½ λεμόνι
1 πορτοκάλι
2-3 γαρύφαλλα

Εκτέλεση
Στρώνουμε σε μεσαίο ταψί 2 φύλλα και μετά βάζουμε την πρώτη στρώση από τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι έχουμε λιώσει το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε φορά τη στρώση που βάζουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, βάζοντας ένα φύλλο κάθε φορά. Όταν τελειώσουμε χαράζουμε σε κομμάτια (μπακλαβαδωτά!) και σε κάθε ένα βάζουμε κι από ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 180ο για μία περίπου ώρα.
Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι. Όταν βράζει προσθέτουμε ένα ολόκληρο πορτοκάλι που του έχουμε καρφώσει δυο- τρία γαρύφαλλα. Στο σιρόπι μας θα προσθέσουμε μια κουταλιά μέλι, το χυμό ½ λεμονιού και 2 βανίλιες.
Αφήνουμε τον μπακλαβά μέχρι να γίνει χλιαρός και προσθέτουμε το σιρόπι (που πρέπει αν έχει κρυώσει.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο!

Γευστικά ταξίδια
Αν θέλετε να δοκιμάσετε χριστουγεννιάτικα γλυκά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, νομίζω πως μια εξαιρετική ιδέα είναι τα περίφημα «Ακούμια» της Σύμης, παραδοσιακό γλυκό για όλες τις γιορτές. Η συνταγή είναι από το greekmasa.gr.

Ακούμια από τη Σύμη
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζ τσαγιού καλά βρασμένο ρύζι 
2 φακελάκια μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
½ κρασοπότηρο ούζο
½ κρασοπότηρο πορτοκαλάδα
½ κρασοπότηρο λάδι
1 κρασοπότηρο ξύσμα πορτοκαλιού 
1 φλιτζ του καφέ ζάχαρη άχνη
Λίγη κανέλα
Νερό όσο τραβήξει
Λάδι για τηγάνισμα
¶χνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Λίγη κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά. 
Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. 
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε αρκετό λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε κουταλιές – κουταλιές από το χυλό. 
Τηγανίζετε μέχρι να χρυσίσουν. 
Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξουν τα πολλά λάδια. 
Τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Δίπλες από τη Χίο
Στην εξαιρετική κουζίνα της Χίου και τα θαυμάσια γλυκά της με έχει μυήσει η κυρία Βάσω Κριτάκη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ερευνήτρια της παραδοσιακής γαστρονομίας. Μια από τις πιο γλυκές συνταγές της, είναι αυτή για τις χιώτικες δίπλες:

Υλικά
5-6 φλιτζάνια σιμιγδάλι 
8 αβγά 
Χυμός από 2-3 πορτοκάλια, λίγο αλάτι 
1 κουταλιά γλυκού σόδα 
2-3 γραμ. κοπανισμένη μαστίχα Χίου σιρόπι 
Ανάλατο φιστίκι Αιγίνης 
Λικέρ μαστίχα

Εκτέλεση
Βάζουμε το σιμιγδάλι σε μία λεκάνη και ρίχνουμε τα αβγά, το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, τη μαστίχα και τη σόδα. Τα ζυμώνουμε καλά να γίνει μια σφιχτή ζύμη. (Αν η ζύμη γίνει πολύ σφιχτή τη ραντίζουμε με λίγο νερό).
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα με τον πλάστη και την κόβουμε σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια με ρόδα, σε διάφορα σχέδια.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι τις δίπλες και όταν ροδίσουν τις στραγγίζουμε. Τις σιροπιάζουμε αφού έχουμε ρίξει το λικέρ μαστίχα. 
Σερβίρουμε αφού τις πασπαλίσουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Περισσότερα Νέα...