Καιρός

Γιορτάζουν

Το Βήμα του Καστελλιώτη

27/4/2009, Εν όψει της Συνέλευσης και των Εκλογών στο Σύλλογο Καστελλιωτών...

Μερικές ιδέες για τα Καστέλλια

Εν όψει της Συνέλευσης και των Εκλογών στο Σύλλογο Καστελλιωτών θα ήθελα να μοιραστώ λίγες σκέψεις μαζί σας…

Θεωρώ βασικό να αναδείξουμε την ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας.

Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να μπουν ενημερωτικές πινακίδες με πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων και τη συνεργασία επιστημόνων του χωριού μας:

-Μια πρώτη πινακίδα πρέπει να μπει στα υπολείμματα του τείχους που βρίσκονται πάνω από το νεκροταφείο του χωριού. Εκεί μπορεί να περιγράφεται με συνοπτικό τρόπο η ιστορία του Κάστρου. Εννοείται πως ήδη από την είσοδο προς Καστέλλια, θα πρέπει να υπάρχουν πινακίδες που να οδηγούν εκεί.

-Σήμανση πρέπει να υπάρξει και για τον Μύλο Παπαγεωργίου, όπου θα πρέπει να αναγράφονται στοιχεία για τη λειτουργία και την ιστορία του Μύλου, αλλά να γίνεται και αναφορά στο γεγονός ότι από εδώ ξεκίνησε η αντίσταση (συνάντηση ¶ρη Βελουχιώτη με συνεργάτες του, όπου τους ανακοίνωσε την πρόθεση του αν βγει στο βουνό)

-Εννοείται πως πρέπει να υπάρξει σήμανση και για τον Πύργο πάνω από τις Λογγιές, που έδωσε το όνομα στο χωριό μας

-Τέλος, το ίδιο πρέπει να γίνει και για τον λαξευτό τάφο (Λυκότρυπα) στην περιοχή του ¶η Γιώργη
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στη συνέχεια και σε συνεργασία με του υπόλοιπους συλλόγους του χωριού πρέπει να γίνει περεταίρω ανάδειξη των μνημείων. Ατυχέστατα, η περίφραξη γύρω από τον ¶η Γιώργη έχει κόψει την πρόσβαση προς το Πυροφύλακιο και τον λαξευτό τάφο.
Σε άλλες περιοχές αναδεικνύουν την ιστορία τους, εμείς κάνουμε το παν για αν την κρύψουμε . Μια μικρή πόρτα θα αρκούσε για να μη δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα…

-Εννοείται πως πρέπει με κάθε τρόπο και σε συνεργασία με την Εταιρία Δωρικών Μελετών να αρχίσει επιτέλους συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή μας.

-Για τα αξιοθέατα μας πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία για την ενημέρωση των τουριστικών οδηγών της περιοχής.

Από εκεί και πέρα προτείνω:

-Την επαναλειτουργία του Χανιού Ζαγγανά, μετά από συμφωνία και καταβολή σχετικού ενοικίου στον ιδιοκτήτη. Ο Σύλλογος μπορεί να προσλάβει προσωπικό και να λειτουργήσει το Χάνι, εξασφαλίζοντας παράλληλα έσοδα.

-Τη δημιουργία υποδομών για ελεύθερη κατασκήνωση στην περιοχή ¶η Γιώργη. Ανακαίνιση της πέτρινης καλύβας και φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά με καταγωγή από τα Καστέλλια και αλλού, σε συνεργασία με ειδικούς να γνωρίσουν τον κόσμο του βουνού και την ιστορία της περιοχής.

-Την ενοικίαση του Μύλου και την επαναλειτουργία του σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών για τη δημιουργία παραδοσιακών προϊόντων. Σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπονται επιδοτήσεις και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εισόδημα για τις γυναίκες του χωριού.
Παράλληλα σε ειδικό χώρο, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο κλπ μπορεί αν παρουσιάζεται η ιστορία του Μύλου και της Αντίστασης στην περιοχή μας.

-Σε συνεννόηση με την εκκλησία και με πίεση προς το Δήμο Γραβιάς πρέπει να διεκδικήσουμε να λειτουργεί κανονικά το μουσείο του χωριού, με την πρόσληψη υπαλλήλου
-Τέλος επαναφέρω την πρόταση –για την οποία έχω γράψει αναλυτικά, περί δημιουργίας Ξενώνα για το Χαμόγελο του Παιδιού στο Σχολείο του Χωριού.

Πιστεύω ότι ο συνδυασμός των παραπάνω προτάσεων θα βοηθήσει να ανακοπεί η πορεία του χωριού μας προς την εξαφάνιση, ενώ θα συμβάλλει και στην προστασία της Γκιώνας, αναδεικνύοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της που άνομα συμφέροντα κρατάνε κρυφούς…

Κώστας Στοφόρος

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ

Σχολιασμός της άποψης

2/5/2009, Επικροτώ!

Συγχαρητήρια στο συγχωριανό μας, τον Κώστα, ο οποίος συγκρότησε συγκεκριμένες, πολύ ενδιαφέρουσες και πρακτικές προτάσεις αναπυτξιακού χαρακτήρα για να συμβάλλει ο (όποιος) σύλλογος, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία στο να πάει το χωριό μας μπροστά, γιατί πραγματικά το αξίζει!

Οι ιδέες επιχειρηματικής φύσεως θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να συνοδευτούν από προτάσεις και προσπάθειες λήψεως χρηματοδοτήσεων, καθώς και από σύσταση ομάδας ατόμων (έμμισθων, μέσω τμήματος των χρηματοδοτήσεων που ανέφερα) και των οποίων η δουλειά θα είναι να "τρέξουν" και να δώσουν σάρκα και οστά στις ιδέες αυτές (επαναλαμβάνω πάλι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία).

Επίσης συμφωνώ με το Δημήτρη αναφορικά με την ασυδοσία και την έλλειψη όχι μόνο παιδείας αλλά ακόμα και κοινής λογικής κάποιων οι οποίοι και εγώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω στο κάτω κάτω γιατί τις γιορτές να πηγαίνουν στα Καστέλλια αφού δεν είναι σε θέση να απολαύσουν αυτά που άπλετα τους προσφέρει το χωριό.

Και πάλι μπράβο στον Κώστα και ραντεβού στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την ερχόμενη Κυριακή.

Παναγιώτης Μπάσιος

29/4/2009, .....ΓΚΡΙΝΙΕΣ!

Ειχα παρει την αποφαση να μη σχολιαζω αποψεις και σκεψεις ανθρωπων που με ενθουσιασμο και μερακι προσπαθουν να προσφερουν κατι στο χωριο μας.
Ομως διαβαζοντας τον συντοπιτη φιλο κ. Στοφορο δεν μπορεσα να αντισταθω στο πειρασμο να γραψω δυο λεξεις.
Πρωτα πρωτα φαινεται πως ο κ. Στοφορος δεν περπαταει καθολου οταν ερχεται στο χωριο.Γιατι αν περπατουσε θα εβλεπε οτι πανω στο αρχαιο δωρικο τειχος του νεκροταφειου και κατω ακριβως απο τη ταμπελα "μην πετατε μπαζα" εχουν πεταχτει υπολλειματα απο οικοδομικα υλικα!!!
Θα εβλεπε επισης πως το χερι των συγχωριανων μας ειναι πολυ μακρυ και γιαυτο ο,τι κρατουν και τους ειναι αχρηστο,με μια μεγαλοπρεπη κινηση το πετουν στο δρομο....
Φιλε Κωστα δυστυχως αυτη ειναι η κατασταση...
Το Πασχα που μας περασε εισπραξαμε ενα ακομη δειγμα της παρακμης μας.
Μια χουφτα κακομαθημενων παιδιων αναγκαζει καθε χρονο το εκκλησιασμα να στριμωχνετε στη βορεινη πλευρα του προαυλιου προκειμενου να κανουν το κεφι τους!
Το χωριο κατακλυζεται απο τετρακινητα αυτοκινητα που πηγαινοερχονται ασταματητα δινοντας την εντυπωση οτι κατι ψαχνουν με αγωνια.
Αληθεια αυτοι οι ανθρωποι τι ερχονται να κανουν στο χωριο τους? Δεν ειδα ουτε εναν να βγει να περπατησει σ'αυτη την υπεροχη φυση που εχει το χωριο μας! Το λεω αυτο μετα πληρους γνωσεως γιατι ο ιδιος περπατω πολυ....
Τελος παντων,να μην γινω αλλο δεικτικος,ας ελπισουμε οτι κατι με τα χρονια θα αλλαξει και θα μπουμε σε μια ταξη....
Χρονια πολλα
και Χριστος Ανεστη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΒΕΛΛΙΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΛΛΙΟΣ

Εκφράσου και ΕΣΥ ελέυθερα! Σχολίασε τη συγκεκριμένη άποψή!

Επιστροφή στο Βήμα των Καστελλιωτών